Saturday, May 28, 2011

3 hari ala-ala doktor [muka surat 3]


3 hari ala-ala doktor
3 hari ala-ala doktor [muka surat 2]

110527 @ 0830-1630

Pagi-pagi tu kecewa sikit sebab kami tak dapat ke bahagian kecemasan. Kalau ikut jadual kami sepatutnya ke bahagian Accident & Emergency (A&E) seterusnya forensik.

Tapi A&E ada buat program kesedaran berkenaan kecemasan dekat lobi hospital. Jadi kami pun kena join program kat situ sebab nak lawat bahagian A&E tak boleh tengok apa-apa pun, semua doktor dekat lobi. Ada tetamu kehormat, kalau tak silap saya timbalan pengarah kesihatan.

Tak ada apa-apa yang baru cuma dapat buat check up. Tekanan darah, gula, berat badan dan ketinggian. Lepas tu tengok cara-cara nak bantu infant yang tercekik, untuk orang dewasa pun ada juga.

Doktor pun tunjuk macam mana nak selamatkan orang yang dipatuk ular (sementara tunggu bantuan dari hospital sampai). Jangan sesekali ikat kaki (kalau kena patuk di kaki) mangsa cuma jangan bagi mangsa gerakkan kaki supaya bisa tak merebak. Kalau kita ikat kaki mangsa, darah pula yang tak jalan. Buatnya ular yang mematuk tu tak berbisa, tak pasal pasal kaki mangsa kena potong juga!

Oh ya..lagi satu doktor pesan, 'jangan tunjuk lagak macam hero filem hindustan nak memandai sedut bisa mangsa, kang daripada satu mangsa jadi dua mangsa' :D

Sebelah pagi, tu je program kami. Lepas solat zohor ni yang tak sabar sabar. Nak ke bahagian forensik.

Sampai ke bahagian forensik, kumpulan kami berpecah kepada dua kumpulan. Lelaki dan perempuan disaingkan. Sementara kumpulan lelaki masuk bilik mayat, kami dengar briefing daripada doktor pakar. Memang seronok dengar doktor tu bercerita. Sarat dengan ilmu.

Yaaaa, lepas tu giliran kami pula masuk ke bilik mayat. MA yang guide kami sebab doktor dah letih bawa kumpulan sebelum tu. Macam macam baca sebelum masuk tu. Bukan terus masuk bilik mayat. Mula-mula tengok tempat post mortem dijalankan. MA terangkan alat-alat yang digunakan nak belah dada, kepala, tengkorak...

Kalau kes bunuh yang melibatkan hentakan di kepala, bila keluarkan otak, tengok pada gerakan otak (saya tak pasti la gerakan yang macam mana) je doktor boleh kesan sama ada mangsa dipukul dari hadapan, belakang atau pun mangsa sendiri yang hentakkan kepala. Secara kasarnya macam tu la. Tapi ada doktor yang dah berpengalaman, tengok dari fizikal mangsa dia dah dapat agak punca kematian.

Ada 3 bilik post mortem kat situ. Lepas tu kami ke bilik mayat. Muslim dan non muslim diasingkan. Sejuk dan bau pun lain sikit. Saya tak tahu nak tafsirkan baunya macam mana.

Mayat pertama yang kami tengok, mayat lelaki warga asing. Dah sebulan dia di situ. Kalau tak silap saya peti yang menempatkan mayat lelaki tu, suhunya 3`C. Macam suhu peti ais rumah kita kot.

MA tu tanya, 'nak tengok muka ke?'
Semua serentak geleng, 'tak apa la, tak apa, tak payah la' :))

Nampak kesan jahitan kasar dekat kepala, bersambung ke leher, dada hingga ke perut kalau tak salah saya. Ada kesan seretan jalan raya kat perut. Rupa-rupanya mangsa kemalangan jalan raya. Sebelah kakinya patah.

Lepas tu ke tempat mayat yang dah reput. Dapat tengok dua mayat.

Mayat india lelaki. Berbungkus dalam plastik hitam berzip. MA dah cakap awal-awal, agak berbau 'sikit' yang ni. Sebelum buka zip dia cakap, 'tak tahu la ada ulat ke tak ni'. Masing-masing pandang satu sama lain :D

Bau dia memang lain dan semua makin berundur, setapak setapak. Tentang fizikal, kami tengok sekejap je. Susah nak gambarkan.

Lagi satu mayat bayi. Kalau tak salah saya dalam lingkungan 2, 3 bulan. Kalau ikut laporan polis, bayi tu ditanam hidup hidup di belakang rumah suspek. Suspek, ibu bayi tu sendiri. Wallahu a'lam.

Katanya, bayi tu dimasukkan dalam kotak kayu lengkap dengan keperluan asas macam botol susu, lampin dan macam macam lagi. Seolah-olah macam bayi 2 bulan tu boleh berdikari dalam lubang sempit tu. Lepas tu ibu bapa mangsa tak dapat dikesan, berkemungkinan melarikan diri. Wallahu a'lam. 5, 6 hari lepas tu baru polis jumpa mayat, hasil bantuan jiran.

Bertugas di bahagian forensik paling tenang berbanding dengan bahagian lain sebab tak ada complaint dari 'patient' :D Memang sunyi.

Lepas lawatan ke bilik mayat, memang terkesan di hati. Satu peringatan dari ALLAH. Dari-NYA kita datang, kepada-NYA kita kembali.

Tak kira la bangsa, agama apa pun sebab kita semua makhluknya. Semua milik DIA, itu yang pasti. Satu hari nanti, PASTI kita juga dijeput ke 'sana'. Bagaimana caranya? Wallahu a'lam. Berdoalah untuk dapat yang terbaik, husnul khatimah. Mungkin esok, mungkin juga lusa. Tak mustahil sebentar lagi.

Alhamdulillah, suka saya kongsikan pengalaman yang tak seberapa sepanjang 3 hari ni. Mana la tau, tahun depan ada junior yang perlu hadir ke program ni, sekurang-kurangnya dah dapat bayangan awal kan.

Doakan perjalanan panjang saya selepas ni ya! Moga mujahadah kecil ni dipandang oleh-NYA, insyaALLAH.

p/s: balik je hospital hari ketiga tu, akak saya kata bau saya lain T____T

Mengejar jannah abadi..

Innallaha ma'ana..


Friday, May 27, 2011

3 hari ala-ala doktor [muka surat 2]

3 hari ala-ala doktor

110526 @ 1030-1730

Saya sangat sangat la excited menanti hari kedua ni. Dalam jadual, hari ni kami akan ke bahagian O&G, ortopedik dan pembedahan am.

Ya, O&G! :)

Waktu bahagian O&G, kami dibawa ke wad, labour room dan klinik. Puas hati! Cuma masa tu tak ada yang dalam proses nak bersalin, jadi tak dapat tengok live orang meneran. Kumpulan lain ada yang berpeluang! Bertuah bertuah.

Saya paling teruja bila masuk labour room. Masa Nashwa lahir teringin sangat nak tengok macam mana keadaan dalam labour room tu tapi abang saya je la boleh masuk. Jadi bila dah dapat peluang ni memang rasa nak lonjak lonjak guling guling :D

Ke wad pula, berselisih dengan specialist O&G. Dia pesan, "don't be a doctor!" ;))
Katanya, sampai sekarang dia masih menyesal jadi doktor. Tapi dah jadi doktor pakar?!

Lepas tu jumpa dengan H.O.D of O&G. Lagi dahsyat kena brainwash.

"Doktor sekarang lembik-lembik"


"Kalau belajar enam tujuh tahun hanya nak buka klinik check orang batuk selsema sakit mata, baik tak payah!customers warung mamak lagi ramai daripada clients you!"

"You all tahan ke bila dah jadi surgeon, operation ada yang makan masa 16 hours non stop?! Sanggup on call pukul dua tiga pagi?!"

"Nanti dah kahwin anak berderet dengan tak ada maid lagi semua jadi haywire pastu berhenti kerja. Buang masa belajar lama lama"

Dan banyak banyak lagiiii. Tersentap juga lebih lebih lagi bila dikaitkan dengan soal penampilan (insyaAllah dalam entri lain saya cerita). Tapi bila dah habis serap, jadi burning desire :)

Saya tak lupa akhir sekali dia ingatkan,
"Doctor is not a glamorous job but a tough one. Jadi fikir baik baik sebelum pilih jalan ni. Kalau setakat bayangkan dollar sign, tak payah jadi doktor. Pergi ambil engineering. Belajar tak seksa, cepat kaya"

Ada juga doktor pakar yang pesan,
"Saya selalu pesan dekat housemen saya, mereka sebagai student medic is the lowest rank in the hospital, even mak cik cleaner is higher than you!"

Memang betul la. Jadi houseman 2 tahun memang dianggap macam kuli hospital :( Depan orang lain pun kena marah (atau dalam kata lainnya, maki) dengan MO. Aishhh..siapa tak tahan memang mengalir la.

Lepas tu ke bahagian ortho pula. Sama juga, kena hentam :D

Dr. Khairul (kalau tak salah saya) yang guide kami. Dia baru 6 bulan jd MO. Cerita liku-liku (semua berliku-liku, tak ada yang straight). Siap senaraikan risiko-risiko bila dah jadi doktor.

Kemudian bahagian pembedahan am. Jumpa doktor Mat Salleh (tapi dia melayu asli). Doktor tu baru selesai buat pembedahan. Jadi muka pun nampak letih, suara pun tak bermaya. Lepas tu dia kena pergi meeting lagi.

Jam dah pukul lima lebih. Namun, tugas doktor tak berhenti, bukan ikut waktu pejabat.

Kadang-kadang saya teringat objektif program ni 'mendedahkan realiti kerjaya seorang doktor'. Adakah tugas doktor itu berhadapan dengan susah payah belaka?

Kalau kita sabar mungkin di sini susah tapi di 'sana' indah. Wallahu a'lam.

p/s: hari tu kami tak jumpa sesiapa yang meyakinkan kami untuk jadi doktor. Tak ada yang cakap, 'jadi la doktor, kamu tak akan menyesal' T____T

Bersambung..insyaAllah

Mengejar jannah abadi..

Innallaha ma'ana..


Thursday, May 26, 2011

3 hari ala-ala doktor


Assalamu'alaikum :)

25-27 Mei lepas saya ada program pendedahan kerjaya seorang doktor. Orang lain terus update, tapi dah nak basi cerita ni baru saya nak kongsi. Biasa la kan :D

Ni program under JPA. Nak tak nak, wajib hadir . Jangkaan saya tentang program ni meleset 88% kot ;)) Oh ya, saya pilih Hospital Sungai Buloh sebab senang nak ulang alik.

110525 @ 0900-1500

Jalan jalan klinik pakar. Bahagian ophthalmology, dermatology, obstetrics & gynecology dan macam macam lagi gy gy gy. Hari pertama ni staff nurses yang bawa kami ronda ronda.

Oh tapi klinik mata (ophthalmology) lalu je, tak boleh masuk. Padat dengan pesakit. Mujur la minggu sebelumnya saya temankan ayah check up mata dekat situ, jadi tak terkilan sangat (pujuk hati sendiri). Kalau klinik mata ni prosedur banyak sikit sebab tu sesak. Lepas test mata, titik ubat, ambil gambar mata, baru boleh jumpa doktor. Pesakit berdereeeet.

Bahagian orthopedic tak dapat tengok apa apa (tengok klinik dengan nurse kat situ je) sebab semua procedure dah habis, patient pun dah tak ada.

Hah yang seronoknya dekat bahagian ID (infectious diseases). Masa kami masuk tu ramai lagi patient. Dapat tengok macam mana pengambilan darah pesakit HIV, live. Macam mana cardiac stress test dibuat (untuk uji keupayaan jantung). Alhamdulillah, pengalaman baru.

Hari pertama ni kurang lancar. Jadual kami mula dari hari selasa. Jadi, hari isnin tu balik awal. Dengar cerita students yang ke Hospital Serdang siap dapat lab coat dan tengok pembedahan untuk buang kelenjar peluh lagi tu masa hari pertama!

Bersambung..insyaAllah :)

Mengejar jannah abadi..

Innallaha ma'ana..


Saturday, May 14, 2011

Monolog dalaman Nashwa: Rambut

Assalamualaikum.

Nama saya Nashwa! Nashwa pinjam blog ni, lagipun dah lama tuannya tak update update. Baik Nashwa guna kan kan kan.

Hari ni Nashwa nak cerita pasal rambut. Rambut Nashwa la.

Nak tau tak, mula mula keluar dari rahim Mami kan, rambut Nashwa fuhhh keriting! Macam maggi. Orang cakap macam Baba (Baba pun dah mula bangga, haha).

Lepas tu, hari kedua, rambut Nashwa dah lurus. Macam buat rebonding tu. Tapi ni ori, Allah bagi. Percuma je, jimat kan.

Unik kan ciptaan Allah :)

Nashwa tak kisah sebenarnya macam mana pun rambut Nashwa. Lagipun rambut Nashwa sentiasa bertutup. Nenek selalu pesan kena tutup ubun ubun Nashwa ni.

Hari tu kan, Nashwa tersentuh bila atuk pesan, 'kecik kecik ni tutup litup, nanti dah besar jangan buka aurat ye Nashwa..kalau boleh pakai tudung labuh macam Ummi Ra'.

Nashwa tiba tiba teringat pesan Allah dalam surah An-Nur ayat 31;

'...dan hendaklah mereka menutup kain tudung ke dadanya dan janganlah menampakkan perhiasan auratnya...'

Tengok ni, kalau Nashwa kecik kecik pun boleh tutup aurat, makcik makcik kat luar sana pun mesti boleh kan. Nashwa risau ni...

Yela, tengok dekat FB tu, ishhh (eh jangan ingat Nashwa tak tau FB tu apa tau..Nashwa siap ada group lagi kat FB tu, hehe)

Susah hati Nashwa dibuatnya bila tengok gambar makcik makcik dedahkan rambut. Sayang tau bagi orang lain tengok. Malu malu malu.

Lepas tu kan, ada pula yang pakai tudung tapi tak melepasi dada. Sorry kalau Nashwa cakap terus terang, yela Nashwa kan kecik lagi, tak pandai selindung selindung. Lagipun Nashwa sayang makcik makcik semua sebab tu Nashwa tegur.

Walaupun Nashwa baru 15 hari dekat dunia ni tapi Nashwa pun daie. Kena amar ma'ruf nahi munkar jugak kan.

Oh ya, sekarang Nashwa dah botak tau, kena cukur. Semua orang suspen tunggu rambut Nashwa akan datang. Tapi Nashwa relax je, lena je tidur sebab Nashwa tak kisah. Keriting ke, lurus ke, bertingkat-tingkat ke..Nashwa tak kisah. Tu kan nikmat Allah.

Yang penting Nashwa nak tutup aurat! Bila dah tutup akan bertambah cantik :) Allah pun sayang. Betul tak?

Ok la, salam sayang untuk makcik makcik semua. Jom tutup aurat!

Doakan Nashwa jadi anak solehah ye ;)

p/s: Nashwa letak satu je gambar Nashwa sebab nanti letak banyak banyak dengan macam macam aksi boleh jadi fitnah untuk lelaki tau. Nashwa takuuuut.

Mengejar jannah abadi..

Innallaha ma'ana..