Saturday, August 20, 2011

Tahajud dan kuih raya


Semalam buat cookies. Rasanya dah 18 tahun hidup, ni baru first time join buat kuih raya. Sebabnya kuih raya itu ialah COOKIES! haha.

Kenapa dengan cookies? Sebab nak membentuk doh tu tak payah buat proper sangat. Lagi tak cantik, lagi menarik. Ye dak? Cookies roti boy pun tersangat la irregular shapenya kan kan kan. Tapi nampak sedap je ;)

Mak saya geleng kepala tengok cookies saya. 'Buat la cantik cantik sikit'. Haha.

Suggestion untuk students yang baru lepas exam, buat la cookies. Boleh release stress. Nak buat bentuk burette ke, termometer ke, microscope ke. Hah, semua boleh. Lepas tu makan sorang sorang, sebab mungkin orang lain tak tergamak nak makan :D

Pelik kan, orang mesti pandang luaran. Padahal rasa sama je. Influence of first impression. Teringat masa mula mula kenal kawan kawan KTT. Hampir semua 1st impression saya kat orang, totally meleset! Anak orang kaya, siap ada driver, tapi lead life macam orang biasa. Pemurah, peramah. Subhanallah!

Hari ni pulak mak dengan akak buat samprit & tart. Saya awal awal surrender. That's not my passion. Nak saiz, bentuk, rupa semua samaaa. Bunga, semua kena cukup kelopak. Aishhh, belum terbuka hati nak buat.

So, apa kaitan kuih raya dengan tahajud ni?

Bila orang sibuk cakap nak kejar lailatul qadr, kita pun nak jugak. Macam mana nak dapat malam tu. Oh orang cakap kena bangun malam malam. Lepas tu solat sunat, mengaji.

Tapi bila kita nak buat, ahhh susahnya! Dah sedap sedap tidur, nak kena bangun pulak. Tengok tengok sambung tidur dalam sujud.

Kenapa ye? Sebab CINTA tu kosong. Ya, kita nak buat untuk dapat pahala berlipat lipat yang kita fikir sangat sangat profitable untuk diri kita. Tapi dalam asyik duk buat buat, kita lupa sebenarnya kita buat untuk siapa? untuk diri kita ke? Atau untuk Yang lebih layak mendapat pujian? Sebab Dia yang menciptakan kita? Sebab Dia kita ada, kita kena ingat.

Jadi setinggi mana effort kita untuk meraih gandaan pahala, kita kena cintakan Pemberi pahala tu.

Macam kuih raya. Kalau kita buat sebab orang lain buat, kita akan rasa macam beban.

'Eh kenapa orang lain dah buat banyak, aku buat baru secoet je'

'Ala kenapa bentuk kuih aku ni tak cantik macam orang lain'

Ahh banyak benda yang tak kena, asyik nak fikir pasal orang lain. Tapi bila kita buat sebab DIA, insyaALLAH semua fluent.

Macam study juga. Study, study, study..untuk apa? Dapat straight As? Nak jadi doktor? Lepas dah jadi doktor? Think. Is it supposed to be the same as you want it to end here :)

Mengejar jannah abadi..

Innallaha ma'ana..

1st summary: Saya cakap dengan akak, nanti saya mau anak saya buat cookies sendiri. Bancuhkan doh, suruh dia bentukkan ikut suka. Bawa bekal pergi sekolah, home-made cookies :D Jimat belanja..haha. Rasanya macam chipsmore je ;)

2nd summary: aroma muffin detected! Makan bukan untuk hidup, tapi untuk menghidupkan ibadah dalam hidup :)

3rd summary: Nashwa dah pandai meniarap! dah pandai borak borak ikut 'bahasa' dia. Tahun depan dah boleh join buat cookies :D Saaaaaayang nashwa <3


Friday, August 19, 2011

Hari ini..lets call it a day!


The last day for internal exam. Tu diaaaa, PHYSICS!

Masa jawab sengih sorang sorang. 2 3 minit nak habis waktu dah relax. Pelik, biasa kelam kabut gundah gulana tak cukup masa. Tapi kenapa paper ni rasa macaaaam..

Selak selak kertas, oh ALLAH.. lagi satu soalan structure bercabang cabang tertinggal. Patut la, tu penangan nak balik punya pasal. Tup tap tup tap, siap! Sambung senyum, sebab nak balik. ALHAMDULILLAH ;D

Tunggu teksi. Tunggu komuter. Tunggu beratur beli tiket LRT (mesin tiket rosak, awesome!). Jumpa akak. Jumpa kak ika. Tunggu abang and nashwa. Together, heading home. ALHAMDULILLAH :)

First day breakfasting with usrah. Bukan usrah badar KTT, tapi usrati habibati fi baiti, mantop. ALHAMDULILLAH. (Miss the moments breakfasting with I, S, Y)

Naik motor dengan ayah. Tengok langit.

Kalau time sekolah dulu, tunggu ayah balik surau lepas maghrib, naik motor pergi tuisyen sambil tengok langit. Hari tu ada bintang tak, banyak tak, bulan comel tak. (Tadabbur Al-Mulk: 5)

Tapi hari ni naik motor dengan ayah pergi beli bahan nak buat kuih raya. Tengok langit. Tanpa tiang. Ijok & Sepang berkongsi langit yang sama. (wondering, India and Malaysia are just sharing the same 'roof', without complaining the inequalities they gained because all of us just get the same, equally distributed rizq from HIM)

And one more 'magic thing' is, bila kita berjauhan dari keluarga, kita akan meletakkan pergantungan sepenuhnya pada ALLAH untuk menjaga keluarga kita sebab kita tahu, '..DIA tidak merasa berat memelihara keduanya (langit dan bumi)...'

sebab? kerana '..DIA Maha Tinggi, Maha Besar' berbanding dengan kita yang terbatas segala-galanya. kerdil pancaindera, just having infinity of pico senses. (Tadabbur Al-Baqarah: 255)

Kalau bercinta, mesti la sentiasa teringat ingat kan kan kan. Ada satu cinta ni, confirm insyaALLAH berbalas.. Kenapa? kerana 'Maka ingatlah kepada-KU, aku pun akan ingat kepadamu'. (Tadabbur Al-Baqarah: 152)

Haaaa kan ALLAH dah janji. So dont worry guys, just pour our love to THE ONE that will spread HIS love throughout our souls, our lives.

Selamat menikmati sisa ramadhan :) Selamat memburu lailatul qadr ;)

Oh ya, hidup ni indah bila setiap kali kita diuji, kita sulami dengan senyuman dan kalam ALHAMDULILLAH sebab diberi peluang membuktikan keimanan kita. (Tadabbur Al-'Ankabut:2)

Mengejar jannah abadi..

Innallaha ma'ana..

p/s: setiap kali rasa susah, hati akan tenang bila ingat janji ALLAH, 'innallaha ma'ana'