Thursday, September 15, 2011

Tak sempurna

Semalam ada photo session.

Saya pakai tudung berwarna X. X itu warna tudung yang selalu saya elakkan sebab rasa gelap gelita muka bila pakai.

Saya pakai baju cotton yang keras. Bila saya berjalan nampak macam pokok bergerak.

Sengaja pilih. Allah yang gerakkan hati ini. Kawan-kawan saya semua comel molek lote.

Semalam setelah berzaman tak pergi cafe, saya jejakkan kaki untuk beli satu plastik tempe goreng. Konon-kononnya nak menikmati sambil duduk dekat bintang walk. Tengah makan, tiba tiba hujan lebat.

Semalam juga skru spect saya tercabut. Jadi dalam kelas chemistry saya pakai spect bertangkai sebelah. Kadang-kadang spect nak tercabut sebab saya (selalu) tersengguk-sengguk. Mujur Azneen kat belakang rajin menepuk. Thanks Neen!

Lepas habis kelas, housemate ajak main badminton. Dah bertahun kot tak main. Punya excited. Housemate lagi sorang pesan, 'Yana jangan lompat tinggi-tinggi sangat'.

'Kenapa?'

'Awak tu pakai baju kurung, bahaya!'. Oh ya, saya pakai baju ke kelas tadi. Mula-mula main dekat court, tapi angin kuat. Beralih ke belakang apartment kedai, tak ada orang lelaki. Jiran je yang boleh nampak.

Alhamdulillah. Walaupun hari ni nampak serba tak kena, semua macam tak sempurna, tapi yang uniknya, setiap ketidaksempurnaan itu ada hikmah.

Walaupun pakai baju yang keras macam pokok bergerak, tapi bila kena hujan, baju tu main peranan. Tak ikut bentuk badan.

Walaupun warna tudung tak sesuai dengan kulit, walaupun spect patah, walaupun main badminton pakai baju kurung, walaupun main badminton tanpa net belakang rumah kedai, tapi tetap ada hikmahnya. Percaya la, susunan ALLAH itu tercantik. Sangat indah.

Kadang kadang kita tak suka sesuatu, padahal ianya baik untuk kita dan sebaliknya :) Setiap yang Allah ciptakan, tak ada yang sia-sia, bahkan sebutir pasir pun ada manfaatnya.

Mengejar jannah abadi..

Innallaha ma'ana..


Sunday, September 11, 2011

Rasa 'down' gila


Kalau sekarang saya katakan, 'ahh aku down gila la sekarang', maka saya patut sembunyi belakang great wall of china kerana saya WAJIB rasa malu.

Kalau orang tanya pula, 'eh asal kau rasa down ha?'

'Result exam aku hancusss, rasa cam dah tak berguna. Penat aku study pagi petang siang malam, tapi dapat ni je. Give up ahhh!'. Dan jika itu jawapan yang saya berikan, saya perlu menyorok dalam batu kot sebab malu itu WAJIB menebal.

Bukan malu sebab dapat result yang memang menjunam ke tanah. Tapi WAJIB malu sebab kita rasa down dengan benda yang kecil, sangat remeh.

Malu dengan anak kecil di palestin yang telinga mereka disaji dentuman bom, tapi hati mereka besar. Tak pernah rasa give up, malah semangat jihad tu makin membara sebab mereka tahu ALLAH bersama mereka. Mereka PERCAYA dan YAKIN usaha mereka tak sia-sia.

Jadi sekadar gagal dengan ujian-ujian bertulis yang masih diberi kesempatan untuk kita berusaha, kita dah DOWN, bernilaikah kita dalam hidup ni? Ayuh, buka mata. Buka luas-luas. ALLAH tak pandang berapa A* kita dapat, tapi ALLAH nilai macam mana kita dapat A* tu.

Bukalah hati, buat kerana-NYA.

'Aku tidak menciptakan jin dan manusia selain untuk beribadah kepada-KU' [Az-Zariyat: 51:56]

Menuntut ilmu itu ibadah. Tapi bila kita dah lupa Pemberi Rezeki dalam melaksanakan 'ibadah' tu, apa nilai 'ibadah' kita tu? How will we face HIM once the day come, the day that we can't deny the truth? HOW?! Nak persembahkan apa?

Jangan rasa down tu membuatkan kita betul betul down di depan-NYA. Bangkitlah. Kerana itu tugas kita :)

Mengejar jannah abadi..

Innallaha ma'ana..