Friday, December 30, 2011

Lupa ke cik abang?

Sementara tunggu ayah solat jumaat, saya ronda-ronda dulu jadi khalifah :D

Kat tangan dah ada sebungkus keropok lekor, beli sebelum ayah masuk masjid. Tapi rasa tertarik nak beli pisang goreng dekat satu gerai ni. Bukan tertarik dengan pisang goreng dia (yang terdedah) tapi si penjual ni yang 'attractive'.

Dia lelaki, muka melayu, diapit dua perempuan bertudung. So i assumed he is moslem.

'Hmm..hmm biasa solat jumaat kat sini selesai pukul berapa ye?'

'Ha? Entah la. Tak tau sangat pasal tu (sambil memuncungkan mulut ke arah bangunan berkubah tak sampai 500m depan dia). Memang tak biasa sangat, tak tau la'

Rasa nak nangis.

Tak tau? Boleh tak tau?

Dia bukan duduk dekat dalam belantara yg perlu redah onak duri makan masa berjam jam jalan kaki baru sampai masjid. Depan mata. Ya, depan mata je. Jawapannya, 'tak tau'?

Saya bukan nak kata pasal dia sorang. Sebab rupa-rupanya ramai. Ramaaaaai lagi yg tengah 100% guna nikmat ALLAH tp lupa nikmat tu untuk apa. Lupa atau buat-buat lupa? Wallahu a'lam.

Khutbah dah habis, saf dah bersusun, imam dah takbir.

Tapi...

Ish. Ingat solat jumaat ni hanya rutin hari jumaat yang tak penting tak ada kesan tak ada manfaat ke?

Ok, tu satu. Yang tak pergi langsung.

Ada juga yang pergi, tapi jasad je. hati dah melayang. kepala dah tersengguk-sengguk. mata dah kuyu. mulut tak tau la berapa kali dah menguap.

Saya bukan main tuduh tuduh. Ni orang yang tersengguk-sengguk tu yang mengaku.

Eh, ingat khutbah tu sekadar nak cukupkan rukun je ke. Sekadar tu je?

Mungkin ramai tak puas hati. Eh perempuan, kenapa kau sibuk-sibuk pasal lelaki. Ini bukan sibuk, tapi ambil kisah.

Untuk mujahidin,



'Wahai orang-orang yang beriman! Apabila telah diseru untuk melaksanakan solat pada hari Jumaat, maka segeralah kamu mengingat Allah..'

dan untuk yang berjual beli,

'...tinggalkanlah jual beli. Yang demikian itu lebih baik bagimu jika kamu mengetahui' [63:9]

Mengejar jannah abadi..

Innallaha ma'ana..


Wednesday, December 7, 2011

Memang kami bercinta


Hari tu saya bawa housemate saya, XX, balik rumah, ada family gathering. Makcik saya tanya kawan saya ni;

Mak Yang: XX ni ada special BF ke?

Kami dah gelak guling guling.

XX: Eh tak ada la Mak Yang (sambil tersipu-sipu)

Saya: Undang-undang rumah kitorang tu 'NO COUPLE', Mak Yang.

Kakak: Dik, kamu ke buat undang-undang tu? ;)

Saya: Tak la, ALLAH yang tetapkan :D


Mesti korang biasa jugak dengan 'fenomena' ni.

XY: weh, penat si X tu belajar rajin-rajin sebab nak tarik perhatian kau tau tak. dia belajar tu untuk kau. kau buat dek je.

XX: buat apa buat untuk aku.

XY: hmm dah dia suka kau.

XX: dah tu?

XY: hmm bagi la semangat untuk dia. kau tak bagi semangat, dia dah down.

XX: pastu?

XY: kau ni tak bersyukur la!

XX: ???


Rugi rugi rugi. Rasa cam nak suruh je dia refer hadith pertama,

'setiap amalan bergantung pada niat. semua orang mendapat pahala berdasarkan apa yang diniatkannya. barang siapa yang berhijrah kerana Allah dan Rasulnya, maka hijrahnya itu bagi Allah dan Rasulnya. barangsiapa yang berhijrah kerana dunia yang diperolehinya atau perempuan yang ingin dikahwininya, maka hijrahnya itu adalah pada apa yang diniatkan.'
[Bukhari and Muslim]


Contohnya A dengan B.

Si A ni memang betul-betul struggle study. 'Aku buat ni kerana Allah, untuk bangkitkan kegemilangan deen Islam ni macam zaman khalifah dulu.'

Si B pun study gila gila punya. 'Aku harap Minah pilih aku jadi teman sejati sehidup semati bila dia tengok aku berjaya nanti.'

Mungkin usaha A dengan B sama but deeds depend upon intentions. InsyaAllah A dapat pahala, B tak dapat apa-apa. Oh yela mungkin Minah betul-betul jatuh hati kat dia, tapi setakat dunia je la. Minah tak boleh bagi dia pahala. Berbaloi ke?

Terpulang kat hati kita. Nak pilih yang mana. Lelaki, tolonglah jangan lemah sebab perempuan. Perempuan, please jangan buat lelaki lemah.

Saya tertanya-tanya, di mana rijal?

video

For my future imam (whom I really don't know how he looks like, whats his name, where he lives), I hope, really hope, be the one that Umar had wished. I don't know you, frankly i don't have any idea where you come from, just I wish you are one of the rijal.

Okla mungkin ada pula perempuan yang cakap, lelaki kan pelindung perempuan. Salah ke nak rasa dilindungi? (berkerut muka saya menaip ayat ni).

Ok ok ok, memang Allah ada berfirman, 'lelaki itu pelindung bagi perempuan' [4:34]

Lepas tu, sesiapa yang ada tafsir, selak halaman berikutnya, 'cukuplah Allah menjadi pelindung dan cukuplah Allah menjadi penolong' [4:45].

Then, any comments?

Beberapa kali kawan saya duduk di hadapan, tiba-tiba air mata mengalir. sebab lelaki. bukan seorang dua, ramai. saya tak salahkan mereka. saya tak kata saya tak pernah diuji. tak. saya juga bukan anti lelaki. bukan.

Tapi kita ada cinta yang boleh kita fokuskan. lebih besar, lebih meluas, lebih syumul. indah. rasa dengan hati, cinta kat ALLAH tu sangat sangat indah. cukup Yang Satu.

Ada orang tanya, tak boring ke?

Ada nampak macam boring ke? :D
InsyaALLAH tak de istilah boring bila menilik kalam cinta-NYA. seriously ;)

Untuk bakal imam saya, jangan risau. Kat sini Allah jaga saya dan saya jaga hati ni untuk ALLAH. InsyaALLAH. Harap awak pun sama (its weird to talk to nobody but you know there is somebody). Kalau kita tak jumpa kat dunia, insyaALLAH bercinta di syurga ;)

Kalau kita sayang orang tu, jangan tarik dia ke neraka.

Saya minta maaf sangat kalau saya ada melalaikan syabab di luar sana sama ada sengaja atau tak. Maaf.

Mengejar jannah abadi..

Innallaha ma'ana..

Tuesday, December 6, 2011

Monolog dalaman nashwa: Dah berapa bulan?


..Ummi na tak update belogggg ni?

Okla, hari tu ummi na ada cakap dengan nashwa (kitorang bisik2 dua orang je), ummi na ada banyak cerita nak kongsi kat blog yang dah, fuhh fuhhh (boleh kena influenza masuk blog ni).

InsyaALLAH. pastu ada gambar tau (dah berderet entry tak ada gambar baru nak letak, apparaaaa).

Jumpa lagi biiznillah :) Sayang saudara saudari kerana ALLAH. <3 Kalau bukan kerana ALLAH, tak syok la kan kan kan.

Mengejar jannah abadi..

Innallaha ma'ana..