Tuesday, February 28, 2012

Nak mengeluh?


Ya, dulu saya suka mengeluh. Selalu.

Bila teringat balik, oh rugi rugi. Malu seh, ALLAH duk perhati je kita mengeluh. Padahal boleh je dalam kesusahan tu, senyum and feel that ALLAH suka hamba hamba yang penyabar.

Kadang kadang masalah tak besar pun and mungkin few minutes after that dah ada penyelesaian pun. ALLAH nak uji je. Dan untungnyalah siapa yg excel dalam ujian tu :)

'Dan kerana Tuhanmu, bersabarlah' (74:7)

Nak mengeluh? relax la, lebih baik cakap ALHAMDULILLAH :)

Mengejar jannah abadi..

Innallaha ma'ana..


Friday, February 17, 2012

Aku tak layak


Situasi 1:
Orang yang baik, buat baik.

~Dia boleh la. Dia ustaz. Dia badar. Dia dia budak sekolah agama.

Situasi 2:
Orang yang baik, buat jahat.

~Tak tau la apa nak jadi dengan dia tu, tak sedar ke dia tu pakai tudung labuh buat perangai macam tu pulak.

Situasi 3:
Orang yang jahat buat baik

~Jangan percaya sangat dia tu, buang tabiat kot. Nak tunjuk baik konon.

Situasi 4:
Orang yang jahat buat jahat

~Dia tu buat macam mana pun tak jalan gak, dah memang jahat tu jahat jugak.

Dear, ask youself, whats your responsibility? Judging people?
Or just tarik nafas, lepas, buat buat tak tahu apa dah jadi kat depan mata?

Bila orang bagi cadangan, 'eh apa kata kita try tolong dia, mungkin dia tak sedar dia salah'.

Dengan rasa tak ada kena mengena dengan hal orang lain, 'sorry la aku tak perfect nak tegur tegur orang ni'

Oooo..kena tunggu perfect rupanya? Tak nak tolong, tapi suka hukum. Kesian la kat kawan kita yang mungkin terlupa tu.

Nabi Muhammad tak tunggu Quran lengkap turun 23 tahun baru nak sampaikan kat orang. Sahabat, sampaikanlah walaupun sepotong ayat. Biarla apa orang nak kata, kita nak please ALLAH, bukan diorang kan.

Moga Nabi Muhammad saw berbangga kita jadi umatnya :)

Mengejar jannah abadi..

Innallaha ma'ana..