Tuesday, April 17, 2012

Ukhuwwah bukan friendship


Kita kawan kan?

Frankly saya tak ingat macam mana saya boleh 'ngam' dengan classmates.

Yang saya tau, Memang ALLAH tak bagi sedebuk camtu je terus kamcing, rapat, makan kongsi pinggan. Tak, tak. It took time :)

Itu kisah friendship.

Kawan..

sebab dia housemates/classmates.

sebab dia baik.

sebab dia tak banyak songeh.

Kawan sebab dia.

Tapi lepas berkenalan dengan tarbiyyah (ni bukan nama orang), saya kawan dengan dorang kerana DIA, bukan dia.

Manis kan?



Dulu...

kawan terasa merajuk tak puas hati, buat selamba je. Susah sangat nak cakap, 'sorry ya?' walaupun dalam hati berperang, 'nak minta maaf ke tak, nak minta maaf ke tak', last last..

ahh lama lama baik la dia tu.

dia tak ada, kawan lain ramai lagi.

bukan salah aku je, dia pun salah gak. takkan aku je minta maaf, ahhh.

Itu kalau kita kawan kerana dia.

Tapi bila kawan kerana DIA ni,

kawan tersentuh tersinggung kecil hati, hati confirm tak tenang. bukan sebab risau dengan dia. tapi relation kita dengan ALLAH. kan kita kawan sebab ALLAH kan.

'Tidaklah beriman salah seorang di antara kalian sehingga dia mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri'
[Bukhari dan Muslim]


'sesungguhnya orang-orang mu'min itu bersaudara, kerana itu damaikanlah antara dua saudaramu dan bertaqwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat'
[49:10]


Kita bukan nak berkawan dekat sini ja, tapi nak jadi saksi depan ALLAH, 'ya ALLAH, aku dan sahabatku ini sama sama menegakkan agamaMU'. Kita nak ukhuwwah ni sampai jannah kan? sampai jumpa ALLAH kan?

InsyaALLAH kawan saya ada yang akan fly ke NZ/Aussie/Czech/Poland. Ya kami akan berpisah, but we are bonded by aqidah :) thats ukhuwwah!

MENGEJAR JANNAH ABADI..

INNALLAHA MA'ANA..


Friday, April 13, 2012

Kita kawan kan?


Kalau kita mengeluh,
'Huh susah la'

Ada macam macam respon yang kita boleh dapat,

Si A:
Tu la kau, manja beno. buat sikit dah susah, buat tu susah buat ni susah. apa yang senang?

Si B:
'...' [buat tak dengar]

Si C:
Apa yang susahnya? try la lagi.

Si D:
Kalau susah, mesti ada senangnya. Kalau kau susah, apa gunanya Allah jadikan aku kawan kau. loser la aku kalau tak tolong kau kan.

Hah, pilih. korang nak kawan yang macam mana.


TAPI...

Sebelum PILIH kawan yang macam mana kita nak, DECIDE kawan yang macam mana kita perlu jadi untuk LAYAK dapat kawan macam tu.

Mungkin kita akan dapat pakej kawan A B C D sekaligus.

Mungkin kawan kita akan jadi D dengan orang lain tapi bila dengan kita dia jadi B. Mesti ada something wrong somewhere tu. Pening?

Saya memang jenis yang susah untuk initiate friendship.

Bayangkan la betapa huru haranya perasaan masa baru baru masuk kolej. Tak ada kawan. Saya pun bukan jenis orang yang orang lain akan berminat untuk kawan.haha

Tapi kan..ALHAMDULILLAH, Allah dah susun cantik.

mula mula Allah bagi housemates yang tip top.kali pertama masuk rumah tu, (saya masuk lewat 2 minggu dari housemates yang lain)
serius saya rasa..hmm susah pula nak describe perasaan tu. tapi dorang betul betul meraikan pendatang baru ni :D rasa kekok tu kejap je hilang.

Awak, awak, awak. Terima kasih :)

Tapi dengan classmates tak kamcing lagi ni. Dengan perempuan tau! (kalau dengan lelaki, sampai sekarang, ada urusan rasmi yang darurat je bercakap).

For the first 4 months, kalau tak silap saya tiap2 kali balik lab je mengalir air mata. Orang lain tak nampak, ALLAH je nampak ;) bukan sebab lab tu susah (lab tu tak senang :D tapi saya bukan menangis sebab lab), tapi sebab saya tak dapat cope dengan classmates and it was obvious during lab T_T


To be continued.. (rasa nak nangis pulak.huhu)

MENGEJAR JANNAH ABADI..

INNALLAHA MA'ANA..