Sunday, July 22, 2012

Jatuh dan bercinta

Ini kisah Miss BZ (read as 'busy', bukan nama sebenar)

Jumaat | 13072012

Mood: tak sabar nak balik rumah.
Lepas habis kelas, aku lalu dekat notice board. Oh list name untuk interview JJ University, Australia dah keluar (bukan nama sebenar). Tengok list tu dari atas sampai bawah. Tengok lagi.

'Eh, kenapa nama aku tak ada?' 


Kat rumah aku duk terbayang-bayang je. Apasal nama aku tak ada ek?


Hm..tapi aku asyik ingat ayat redha dengan Allah tu je.


'Allah redha kepada mereka dan mereka pun redha kepada Allah' [9:100]

Tak apa la. Mungkin semalam result IELTS aku pass, yang JJU ni bukan rezeki aku kot.

Isnin | 16072012 


Bila balik kolej je, aku tertanya-tanya balik. Nama aku tercicir ke? Aku pergi jumpa lecturer, last last aku sami'na wa ato'na je. 

Again, aku ingat ayat redha tu balik. Dan aku betul betul minta supaya Allah teguhkan rasa redha ni dalam hati aku.

Ramai kawan kawan datang rumah aku (kat kolej) untuk practise interview. Aku buat macam biasa walaupun dalam hati ni aku tengah struggle untuk redha, jangan rasa apa apa. 

Tapi nak tak nak perasaan 'kenapa nama aku tak tersenarai ye? aku sorang?' kejap kejap muncul. Aku tepis, dia muncul. Berulang kali.


Selasa | 17072012

Hari ni housemate aku pergi interview untuk masuk JJU tu. Dia balik, dia cerita. Aku pun tak kisah, relax je. Tapi, tiba-tiba tersentap bila dia cakap, 

'JJU tak baca pun essay yang kita buat dalam borang tu'


Masa apply JJU tu, kena buat essay. Aku ingatkan pihak JJU justify candidates yang layak based on the essays. Tapi, bila housemate aku cakap camtu, automatically aku terfikir,


'Entah entah nama aku tercicir. aaaaahh'


Rabu | 18072012


Malam tu antara maghrib dengan isya', aku duk surau. Pastu dengar ada kawan yang terus dapat placement kat JJU tu. Patutnya result interview keluar dalam masa 2 weeks, tapi kawan aku ni, FS dapat terus sebab pihak JJU berkenan. Alhamdulillah.


Tapi, soal hati ni. Ya ALLAH.

Macam macam aku fikir. Result AS la, aku nak study kat mana nanti la.


Time solat isya', aku try tenangkan hati. Aku reset niat. Tenang, tenang. Come on BZ, redha!


Lepas isya' aku tengok ramai yang tanya pengalaman interview FS. Aku pun ingat nak join sekali, mungkin ada something yang aku boleh belajar.


Kawan: Eh BZ, camne interview?
Aku: Aku tak dapat la (sambil buat cam biasa)
Kawan: Eh macam mana kau boleh tak dapat. Nama kau tercicir ke?
Aku: Hmm tak pe la, buat tambah sedih aku je. Aku balik dulu.


Dan aku pun sepantas kilat keluar dari surau. Tahan air mata. Keluar pintu, aku naik tangga, masuk rumah kosong atas surau tu. Air mata aku lepas kat situ. Hanya ALLAH yang jadi saksi masa tu. Aku kesat air mata, terus balik rumah aku.


Sampai rumah, aku duduk dekat balkoni. Air mata mengalir lagi sambil baca tafsir quran.

Selak selak aku jumpa 1 ayat,

'..hanya kepada Allah aku mengadukan kesusahan dan kesedihanku. Dan aku mengetahui dari Allah apa yang tidak kamu ketahui.' [12:86]

Allah. Allah. Allah.

Aku sambung menangis. Tapi menangis sambil senyum. Susah nak describe perasaan tu. Aku rasa tenang, ibarat Allah tengah cakap dengan aku, 'betul la apa yang kau buat tu, mengadu kat Aku je'.


Dan aku tak rasa orang lain dapat faham apa yang aku rasa bila jumpa ayat tu. Hmm macam jatuh cinta tau tak. Lebih kot. Ye lebihhh. Susah nak express feeling tu.


Aku menangis lagi. Aku teringat apa yang jadi sepanjang minggu ni. Rupa-rupanya Allah nak tarbiyyah aku dengan ayat ni. Ayat pendek tapi mendalam bagi aku.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dia kuat kerana pergantungannya pada Yang Maha Kuat

BZ ni kawan saya. Classmate saya. Usrahmate saya. Sepanjang seminggu hati dia berperang tapi depan kawan kawan dia sangat ok. Sangat sangat ceria (walaupun ceria dia lain macam sikit). 


Dia memang tak suka orang tahu dia tak ok. 


Hari khamis, sehari lepas dia menangis sorang sorang tu. Dia cerita kat saya dalam keadaan menahan tangis. Sedaya upaya dia tak nak menangis depan saya. Walaupun dia boleh je nak lepaskan air mata depan saya, bukan ada orang lain.


Dia bukan cerita saja saja. Dia bukan sengaja nak saya tahu dia tengah tak ok. Tapi dia minta saya sampaikan cerita dia melalui penulisan. 



Dia nak orang lain yang mungkin ada masalah macam dia, tahu ke mana untuk disungkurkan wajah.


Dia nak orang lain yang sedang jatuh, rasa betapa bahagianya bila Allah menghulur cinta.


Dia nak share dengan orang lain yang masih rasa tak cukup dengan apa yang ada, yang kita hanya akan rasa cukup bila kita ada Dia.


To sum up, dalam apa jua rasa yang melanda, carilah ALLAH :) Kerana kita tak mampu untuk tidak buat begitu.


Dan saya tak boleh lupa bila dia cakap, 'kesedihan tak dapat JJU tu dah diganti dengan rasa best bila ALLAH bagi kefahaman tentang ayat tu [12: 86]


Saya teringat sabda nabi,


'Barangsiapa Allah nak beri kebaikan padanya, Allah akan beri kefahaman agama' [Bukhari]


Bukan faham di akal, tapi di hati.


BZ, moga kau lebih kuat :)

p/s: perasaan bila dengar dia bercerita live sangat sangat seronok, bagai langit dengan bumi bila dibandingkan dengan penulisan saya. BZ, minta maaf. Saya buat semampu hati ni :)

MENGEJAR JANNAH ABADI..

INNALLAHA MA'ANA..

 

Thursday, July 5, 2012

Ukhuwwah yang cute


'Yana nak pesan apa-apa?'

'Hmm..tak ada kot awak.'

'Alaaa. Betul ke tak nak apa -apa. Murtabak kat pasar sedap tau. Murtabak Din. Hehe.'

Haha. Lawak betul. Sempat dia promote.

'Yeke. Ok la, nak kirim satu.'

'Eh satu mana cukup, yana dengan housemates lagi. Dua la.'

Saya tak tahu kenapa, tapi asyik nak gelak je cakap dengan kawan yang sorang ni. Pendek cerita, dia ambil duit yang saya kirim dengan mulut muncung beserta hidung mancung (ya, hidung dia memang sokmo mancung) 

Tak lama lepas tu, dia ketuk pintu, bagi salam, masuk rumah saya.

'Hai yana.' Letak bungkusan murtabak atas meja makan.

'Selamat buka puasa. Babai yana.' Sedaya upaya nak keluar cepat.

Saya check dalam plastik, ada not duit yang saya bagi. Aisehhh. Menjerit saya panggil, dia dah turun tangga sambil balas jeritan, 

'Yana, izinkan la sayaaaaaa...'

Hahaha. Haishh. comel kan kawan saya tu. 


Ada kawan..


Bila kita cakap teringin makan spageti, esok dia masakkan. bolognese lagi tu.
Bila kita cakap rindu nak tengok dia pakai tudung XX, esok dia akan pakai walaupun tak match dengan baju.
Bila kita cakap kita teringin beli YY bila elaun dah masuk, esok YY tu dah ada atas meja.


Actually. Mereka bukan la kawan. Tapi saudara. Bonded by aqeedah.


Bukan buat sesuatu sebab kawan tu, tapi kerana Allah. Itu yang indah. Selagi tak langgar syariat, selagi itu yang Allah nak kita buat untuk kawan, yes we will.

Tapi dalam berbaik baik, hakikatnya kita berlumba. Yes, we are finghting for..

video

  
*Minggu ni saya ditarbiyyah dengan satu hakikat. Bila seorang teman buat kita hilang sabar, ada ramai lagi teman lain yang cuba bersabar dengan kita.

**Kalau bercerita pasal ukhuwwah, sampai hujung nyawa takkan tamat.

MENGEJAR JANNAH ABADI..

INNALLAHA MA'ANA..